Czwartek, 14 Listopad 2024 r. , Emila, Laury, Rogera
Jarmuż, szpinak i sałata zapewniają lepszą pracę mięśni
4
Nowe badanie pokazuje, że zielone warzywa, takie jak szpinak, mogą znacznie poprawić funkcjonowanie mięśni. Jedna porcja zielonych warzyw, takich jak szpinak, jarmuż i sałata, może
wystarczyć, aby poprawić pracę mięśni. Przedstawia to badanie
opublikowane w Journal of Nutrition. Słaba funkcja mięśni wiąże się z
większym ryzykiem upadków i złamań i jest uważana za istotną przyczynę
złego stanu zdrowia.
Naukowcy stojący za tym badaniem przeanalizowali dane 3759 Australijczyków, którzy uczestniczyli w 12-letnim badaniu „Badanie Melbourne's Baker Heart and Diabetes Institute AusDiab”. Badanie pokazuje, że uczestnicy z najwyższym spożyciem azotanów mieli o 11 procent większą siłę w nogach niż osoby o najniższym spożyciu azotanów. Wyniki pokazały również, że mieli do czterech procent większą prędkość chodzenia.
Pokarm bogaty w azotany
Badanie zostało przeprowadzone na Uniwersytecie Edith Cowan (ECU) w Australii. Marc Sim z Institute for Nutrition Research kierował badaniem i mówi w komunikacie prasowym z uniwersytetu, że odkrycia są ważnym dowodem na rolę żywności dla naszego ogólnego stanu zdrowia. Badanie pokazuje, że dieta bogata w warzywa bogate w azotany może wzmocnić siłę mięśni niezależnie od aktywności fizycznej - mówi.
Sim podkreśla, że aby zoptymalizować pracę mięśni, idealna jest zbilansowana dieta bogata w zielone warzywa liściaste w połączeniu z regularnymi ćwiczeniami, w tym treningiem siłowym.
Mówi również, że funkcja mięśni jest ważna dla utrzymania dobrego ogólnego stanu zdrowia, a zwłaszcza siły kości w późniejszym życiu. Wiele osób starszych doświadcza w związku z tym upadków i komplikacji. Ważne jest, aby znaleźć sposoby zapobiegania tym incydentom.
Ważne składniki odżywcze
Zielone warzywa, takie jak szpinak i jarmuż, mogą nie być najpopularniejszymi warzywami. Mimo to, zdaniem autorów badania, mogą one być najważniejsze. Badania wykazały, że największe korzyści zdrowotne zapewniają warzywa bogate w azotany, takie jak sałata, szpinak, jarmuż i buraki.
Powinniśmy codziennie jeść kilka warzyw, a przynajmniej jedno z nich powinno być warzywami zielonymi. Zapewni to szereg pozytywnych korzyści zdrowotnych zarówno dla mięśni, jak i stawów oraz układu sercowo-naczyniowego, mówi Sim. Uważa, że lepiej jest jeść warzywa bogate w azotany w ramach zdrowej diety niż przyjmować suplementy. Zielone warzywa liściaste zapewniają duży wybór ważnych dla zdrowia witamin i minerałów - mówi.
Naukowcy stojący za tym badaniem przeanalizowali dane 3759 Australijczyków, którzy uczestniczyli w 12-letnim badaniu „Badanie Melbourne's Baker Heart and Diabetes Institute AusDiab”. Badanie pokazuje, że uczestnicy z najwyższym spożyciem azotanów mieli o 11 procent większą siłę w nogach niż osoby o najniższym spożyciu azotanów. Wyniki pokazały również, że mieli do czterech procent większą prędkość chodzenia.
Pokarm bogaty w azotany
Badanie zostało przeprowadzone na Uniwersytecie Edith Cowan (ECU) w Australii. Marc Sim z Institute for Nutrition Research kierował badaniem i mówi w komunikacie prasowym z uniwersytetu, że odkrycia są ważnym dowodem na rolę żywności dla naszego ogólnego stanu zdrowia. Badanie pokazuje, że dieta bogata w warzywa bogate w azotany może wzmocnić siłę mięśni niezależnie od aktywności fizycznej - mówi.
Sim podkreśla, że aby zoptymalizować pracę mięśni, idealna jest zbilansowana dieta bogata w zielone warzywa liściaste w połączeniu z regularnymi ćwiczeniami, w tym treningiem siłowym.
Mówi również, że funkcja mięśni jest ważna dla utrzymania dobrego ogólnego stanu zdrowia, a zwłaszcza siły kości w późniejszym życiu. Wiele osób starszych doświadcza w związku z tym upadków i komplikacji. Ważne jest, aby znaleźć sposoby zapobiegania tym incydentom.
Ważne składniki odżywcze
Zielone warzywa, takie jak szpinak i jarmuż, mogą nie być najpopularniejszymi warzywami. Mimo to, zdaniem autorów badania, mogą one być najważniejsze. Badania wykazały, że największe korzyści zdrowotne zapewniają warzywa bogate w azotany, takie jak sałata, szpinak, jarmuż i buraki.
Powinniśmy codziennie jeść kilka warzyw, a przynajmniej jedno z nich powinno być warzywami zielonymi. Zapewni to szereg pozytywnych korzyści zdrowotnych zarówno dla mięśni, jak i stawów oraz układu sercowo-naczyniowego, mówi Sim. Uważa, że lepiej jest jeść warzywa bogate w azotany w ramach zdrowej diety niż przyjmować suplementy. Zielone warzywa liściaste zapewniają duży wybór ważnych dla zdrowia witamin i minerałów - mówi.
WinRol to firma zajmująca się wykonywaniem rolet i żaluzji. Działa na terenie Wrocławia i okolic. Specjalizuje się w sprzedaży systemów przeciwsłonecznych. W swojej ofercie posiada również usługi z zakresu dekoracji wnętrz. Podejmuje się zleceń zarówno od klientów indywidualnych...
OptoVet to klinika weterynaryjna, którą tworzą weterynarze z wieloletnim doświadczeniem w pomaganiu zwierzętom. Każde zwierzę, które trafia do kliniki, jest obejmowane najlepszą opieką, tak, aby stres związany z wizytą był jak najmniejszy. OptoVet oferuje swoim klientom szeroki...
Kancelaria Notarialna należąca do doktora Wiktora Trybki to jedno z najlepszych tego typu biur we Wrocławiu. Jej klucz do sukcesu opiera się na stojących na wysokim poziomie kompetencjach i doświadczeniu osób w niej pracujących. W codziennej pracy skupia się ona na budowaniu bliskich...