Poniedziałek, 16 Wrzesień 2024 r. , Edyty, Kamili, Kornela
Jarmuż, szpinak i sałata zapewniają lepszą pracę mięśni
0
Nowe badanie pokazuje, że zielone warzywa, takie jak szpinak, mogą znacznie poprawić funkcjonowanie mięśni. Jedna porcja zielonych warzyw, takich jak szpinak, jarmuż i sałata, może
wystarczyć, aby poprawić pracę mięśni. Przedstawia to badanie
opublikowane w Journal of Nutrition. Słaba funkcja mięśni wiąże się z
większym ryzykiem upadków i złamań i jest uważana za istotną przyczynę
złego stanu zdrowia.
Naukowcy stojący za tym badaniem przeanalizowali dane 3759 Australijczyków, którzy uczestniczyli w 12-letnim badaniu „Badanie Melbourne's Baker Heart and Diabetes Institute AusDiab”. Badanie pokazuje, że uczestnicy z najwyższym spożyciem azotanów mieli o 11 procent większą siłę w nogach niż osoby o najniższym spożyciu azotanów. Wyniki pokazały również, że mieli do czterech procent większą prędkość chodzenia.
Pokarm bogaty w azotany
Badanie zostało przeprowadzone na Uniwersytecie Edith Cowan (ECU) w Australii. Marc Sim z Institute for Nutrition Research kierował badaniem i mówi w komunikacie prasowym z uniwersytetu, że odkrycia są ważnym dowodem na rolę żywności dla naszego ogólnego stanu zdrowia. Badanie pokazuje, że dieta bogata w warzywa bogate w azotany może wzmocnić siłę mięśni niezależnie od aktywności fizycznej - mówi.
Sim podkreśla, że aby zoptymalizować pracę mięśni, idealna jest zbilansowana dieta bogata w zielone warzywa liściaste w połączeniu z regularnymi ćwiczeniami, w tym treningiem siłowym.
Mówi również, że funkcja mięśni jest ważna dla utrzymania dobrego ogólnego stanu zdrowia, a zwłaszcza siły kości w późniejszym życiu. Wiele osób starszych doświadcza w związku z tym upadków i komplikacji. Ważne jest, aby znaleźć sposoby zapobiegania tym incydentom.
Ważne składniki odżywcze
Zielone warzywa, takie jak szpinak i jarmuż, mogą nie być najpopularniejszymi warzywami. Mimo to, zdaniem autorów badania, mogą one być najważniejsze. Badania wykazały, że największe korzyści zdrowotne zapewniają warzywa bogate w azotany, takie jak sałata, szpinak, jarmuż i buraki.
Powinniśmy codziennie jeść kilka warzyw, a przynajmniej jedno z nich powinno być warzywami zielonymi. Zapewni to szereg pozytywnych korzyści zdrowotnych zarówno dla mięśni, jak i stawów oraz układu sercowo-naczyniowego, mówi Sim. Uważa, że lepiej jest jeść warzywa bogate w azotany w ramach zdrowej diety niż przyjmować suplementy. Zielone warzywa liściaste zapewniają duży wybór ważnych dla zdrowia witamin i minerałów - mówi.
Naukowcy stojący za tym badaniem przeanalizowali dane 3759 Australijczyków, którzy uczestniczyli w 12-letnim badaniu „Badanie Melbourne's Baker Heart and Diabetes Institute AusDiab”. Badanie pokazuje, że uczestnicy z najwyższym spożyciem azotanów mieli o 11 procent większą siłę w nogach niż osoby o najniższym spożyciu azotanów. Wyniki pokazały również, że mieli do czterech procent większą prędkość chodzenia.
Pokarm bogaty w azotany
Badanie zostało przeprowadzone na Uniwersytecie Edith Cowan (ECU) w Australii. Marc Sim z Institute for Nutrition Research kierował badaniem i mówi w komunikacie prasowym z uniwersytetu, że odkrycia są ważnym dowodem na rolę żywności dla naszego ogólnego stanu zdrowia. Badanie pokazuje, że dieta bogata w warzywa bogate w azotany może wzmocnić siłę mięśni niezależnie od aktywności fizycznej - mówi.
Sim podkreśla, że aby zoptymalizować pracę mięśni, idealna jest zbilansowana dieta bogata w zielone warzywa liściaste w połączeniu z regularnymi ćwiczeniami, w tym treningiem siłowym.
Mówi również, że funkcja mięśni jest ważna dla utrzymania dobrego ogólnego stanu zdrowia, a zwłaszcza siły kości w późniejszym życiu. Wiele osób starszych doświadcza w związku z tym upadków i komplikacji. Ważne jest, aby znaleźć sposoby zapobiegania tym incydentom.
Ważne składniki odżywcze
Zielone warzywa, takie jak szpinak i jarmuż, mogą nie być najpopularniejszymi warzywami. Mimo to, zdaniem autorów badania, mogą one być najważniejsze. Badania wykazały, że największe korzyści zdrowotne zapewniają warzywa bogate w azotany, takie jak sałata, szpinak, jarmuż i buraki.
Powinniśmy codziennie jeść kilka warzyw, a przynajmniej jedno z nich powinno być warzywami zielonymi. Zapewni to szereg pozytywnych korzyści zdrowotnych zarówno dla mięśni, jak i stawów oraz układu sercowo-naczyniowego, mówi Sim. Uważa, że lepiej jest jeść warzywa bogate w azotany w ramach zdrowej diety niż przyjmować suplementy. Zielone warzywa liściaste zapewniają duży wybór ważnych dla zdrowia witamin i minerałów - mówi.
Im ciekawsze przyprawy będą się pojawiały w naszej kuchni, tym ciekawsze
dania będą się pojawiały na naszych stołach. Wśród tych dodatków, po
które z pewnością warto sięgać, miejsce coraz ważniejsze zajmuje pieprz
cytrynowy. Co warto wiedzieć na jego temat? W jaki sposób...
Awokado to owoc o bardzo szczególnym smaku, który można wykorzystać w
wielu różnych potrawach, jeśli wie się, jak go używać. Oprócz ciekawego
smaku awokado posiada wiele korzyści dla naszego organizmu. Przyjrzyjmy
się niektórym z nich, abyś mógł dodać ten owoc do swojej...
ForceGSM to profesjonalnie działający serwis telefonów, który umożliwia naprawę uszkodzonego urządzenia przy pomocy serwisu stacjonarnego, mobilnego oraz wysyłkowego. Fachowcy zajmują się naprawą urządzeń różnych marek. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby oddać do serwisu telefony...